Türkiye’nin birçok noktasında yaygın olan semt pazarları vatandaşların gıda ihtiyaçlarını karşılayacak bir merkez haline gelmiştir. Son 20 yılda artan süpermarket zincir mağazaları ile semt pazarları önemini kaybetmiştir. Lakin bu durum vatandaşların sağlıklı uygun fiyata meyve ve sebzelere erişimini kısıtlamıştır.
Başlattığımız bu programda kentimizde semt pazarlarını yeni standartlarla regüle ederek, her semtimizde toplumun her kesiminin başta engelliler, çocuklu anneler, yaşlılar olmak üzere erişilebilir hale getirdik. Bu pazarlarımızda gıdaya erişimi sağlamak için sadece İstanbul içi değil İstanbul dışından gelecek olan üreticilere de ürünlerini satabilecekleri yerler verdik.
Pazarlarımız, birbirini tanımayan birçok üreticinin tanışmasına, ayrıca kentte faaliyet yürüten kooperatiflerin yaş meyve ve sebze üreticileri ile tanışmasına olanak sağladığı gibi İstanbul çeperindeki üreticilerle tanışarak karbon ayak izinin kısaltılmasına olanak sağladı.
Gıda güvenliğinin küresel bir soruna dönüşmeye başladığı 2022 yılı itibari ile hayata geçirmek üzere çalışmalara başladığımız Gıda Bankası programımız ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek oluyoruz.
The Global Foodbanking Network (GFN)’nin Türkiye’deki yetkili üyesi olan TİDER ile beraber hayata geçirdiğimiz bu program kapsamında bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünleri toplanmakta, ayrıştırılmakta, depolanmakta ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.
Programımız bağışlanan veya hibe edilen, insan sağlığına uygun her türlü gıdayı tedarik ederek, uygun şartlarda depolanması ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmasını sağlamak amacındadır. Normal şartlarda hayatını sürdürebilecek kadar gıdayı temin edemeyen, beslenmelerini gerçekleştiremeyen dul, yetim, kimsesiz, kaza yada kronik hastalıklar sonucu iş göremez hale gelmiş veya geçici süre işsiz kalmış ailelere; gıda, temizlik ve giyim ürünleri temin etmek için kurulmuştur.