ATIKLARIN KOMPOSTA DÖNÜŞTÜRME PROGRAMI

Avcılar’da toprağımızın verimliliğini korumak, atıkların azaltılmasını sağlamak ve en önemlisi karbon ayak izimizi 2050 yılında nötr hale getirmek için başlattığımız programlardan biri olan bu çalışmamızda;

Pazar alanlarından topladığımız organik meyve sebze atıklarını; Atık Getirme Merkezimizde kompost haline getirerek toprağın verimliliğini arttıran ürünler üretiyoruz.

Budanan ağaçlar ve biçilen otları gübre ve zemin kaplama malzemesi olarak geri dönüşüme kazandırıyoruz.

DOĞANIN SAHİBİ DEĞİL PARÇASIYIZ

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin öncüsü olduğu doğayı kurtarma programı ile Kaz Dağları'ndaki zeytin ağaçlarını kurtardık. Bu programımızda Çanakkale'yi İzmir ve Balıkesir'e bağlayan kara yolunun Ayvacık-Küçükkuyu kesiminde yapımı süren iki tünelin inşaatı, bölgede bulunan binlerce asırlık zeytin ağaçlarını yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirmişti. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ile birlikte inşaattan çıkan tonlarca hafriyatın altında kalacak olan ağaçlar için harekete geçerek, risk altındaki ağaçları Avcılar’a taşıdı. Kurtarılan o ağaçlar, hem Avcılar’da hem de komşu ilçelerde nefes almaya devam ediyor.

Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ekiplerinin hassas çalışmalarıyla Küçükkuyu’dan sökülüp tırlara yüklenerek Avcılar’ın muhtelif yerleri ve parklarına dikilen ağaçların en genci 100, en yaşlısı 500 yaşında.

 

 

UMUT ORMANI PROGRAMIMIZ

Avcılar Belediyesi her daim Avcılar’ın toprağını, havasını, suyunu, biyoçeşitliliğini korumak ve yeşil oranını artırmak adına önemli çalışmalar yapmış ve iş birlikleri oluşturmuştur. Bu kapsamda hazırlanan sürdürülebilir bir çevre programı ile Avcılar Belediyesi ve TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) arasında imzalamış olduğumuz iş birliği protokolü doğrultusunda, okullarda doğa eğitimi verilmeye ve kentimizde yeni evlenen çiftlerin fidan bağışlarıyla “Umut Ormanı” oluşturulmaya başlandı.

Avcılarımızda yeni evlenen çiftlerin mutlu bir hayat için attıkları her imza "Geleceğe Nefes Olmak" için bağışladığımız fidanlarla Umut Ormanı'nda büyüyor.

 

GENÇLERİN KARAR ALMA SÜREÇLERİNE DAHİL EDİLMESİ

Avcılar Kent Konseyi bünyesinde bulunan Gençlik Konseyi'ni aktif hale getirdik. Bu konsey gençlerin benzersiz bakış açılarını belediye meclisinde yetişkin karar alıcılarla paylaşmaları, çevresel adaletsizlikle mücadele etmeleri adına beraber hareket etmek için bir araya gelen 15-22 yaş aralığındaki Avcılarlı genç çevre liderlerinden oluşmaktadır. Konseyin, üst düzey yerel yönetimimizin ve çevre liderleriyle birlikte çalışarak toplumda iklim değişikliğiyle mücadele için farkındalık yaratacak projeler gerçekleştirmelerini umuyoruz.

Ayrıca Belediye Başkanı Turan Hançerli, 2022 yılı itibari ile bu alanda farkındalığı artırmak ve gençlerin katılımını güçlendirmek için Avcılar’da her yıl uluslararası yeşil temalı Gençlik Festivali düzenleme kararı aldı. Bu festivalde gençler eğlenirken, iklim üzerine bilinçlendirilecek ve bir forum etrafında kararlar alıp belediye meclisimize sunabilecekler.

KURAKÇIL PEYZAJ MODELİ

Küresel ısınmanın oldukça arttığı günümüzde iklim değişikliğinin önüne geçmek için kentimize getirdiğimiz çözüm önerilerinden biri de suyun etkin kullanımını hedefleyen Kurakçıl Peyzaj yaklaşımıdır.

Sürdürülebilir peyzaj düzenleme doğrultusunda yaklaşımı ile ele aldığımız bu modelimizde, planlama ve uygulamaya yönelik kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için etkin su kullanımına yönelik çalışmalar yapmaktayız.

Bu kapsamda ekolojik kaygıları göz önünde bulundurarak, uygun bitki seçiminde mevsimlik çiçek kullanımımız azalmıştır. Su tasarrufu sağlaması ve kuraklığa karşı dayanıklı olması bakımından düzenlemelerde çim yerine yerel türde yer örtücülerin ve kalıcı bitki kullanımının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Bu modelimiz sonucunda, kuraklık ve iklim değişikliği sorunlarına karşı park ve bahçelerimizde kurduğumuz otomatik sulama sistemi ile %60’a yakın su tasarrufu sağlıyoruz.